Головна » Архів матеріалів

   Остання битва Святослава з візантійцями відбулося 22 липня. Руси атакували першими і потіснили противника, але були зупинені кавалерією, предводительствуемой самим імператором. Щоб виманити русів подалі від стін, Цимісхій пішов на хитрість. Частина візантійського війська під чолі з патрикием Романом і столоначальником Петром стала відступати. Коли руси стали переслідувати відступаючих, загін візантійців під командуванням Варди Склира відрізав їх від стін Доростоля. Лише з великими втратами Святослав зміг пробитися назад у фортецю.

За даними Лева Диякона, військо Святослава втратило 15 тисяч убитих, візантійців ж загинуло тільки 350 чоловік, хоча багато було поранено.

Візантійці розуміли, що штурм Доростоля буде коштувати великих жертв, так само як і продовження облоги, під час якої облягали, як і обложені, жорстоко страждали від хвороб. Цимісхій уклав з Святославом світ, безперешкодно пропустивши військо і човни русів на батьківщину і навіть забезпечивши їх харчами на дорогу: по дві міри хліба на людину. Руси були оголошені «союзниками та друзями» Візантії і отримали право безперешкодно торгувати в Константинополі. Лев Диякон повідомляє, що хліб був виданий 22 тисячам воїнів. Можна припустити, що під час облоги Доростоля в боях з візантійцями і від хвороб загинуло близько 8 тисяч русічив.

Докладніше:http://ingulskapalanka.at.ua/publ/000/1-1-0-11

Переглядів: 819 | Додав: slivunchik | Дата: 22.07.2015 | Коментарі (0)

 

           УЧАСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛКІВ У ПІВНІЧНІЙ ВІЙНІ

Інтереси Московії у війні проти Швеції за здобуття виходу через Балтійське море до Західної Європи не мали нічого спільного з інтересами України. Козаки змушені були, обстоюючи московські інтереси, воювати на теренах Московії, Прибалтики, Речі Посполитої. Ці походи були важким тягарем для козацтва. Адже вже перші бої принесли численні втрати. До того ж козаки за свою службу не отримували ніякої винагороди, потерпали від утисків та образ московських воєначальників. Жорстоке ставлення з боку командування й тяжкі умови служби спричиняли скарги й нарікання, а часом навіть самовільне повернення козаків додому. До невдоволення спонукало те, що дуже часто козаків використовували як дешеву робочу силу для канальних і землерийних робіт, на будівництві нових доріг, фортець та інших укріплень. Справжнім лихом стала Північна війна і для інших верств українського населення, бо саме його коштом споряджалися козацькі війська для щорічних походів на північ. Крім воєнних негараздів, козаків непокоїло обмеження царським урядом їхніх станових прав. Серед козацької старшини ширилися чутки про ще істотніші зміни: ліквідацію козацького самоврядування, насадження губернаторів і воєвод, переселення козацького війська до Московії тощо. Непевність майбутнього примушувала старшину й гетьмана замислитися над подальшою долею Гетьманщини. Охоплена антимосковськими настроями, старшина чинила тиск на Мазепу, який, звісна річ, і сам розумів згубність відносин України з Московією.

Плекаючи мрію вивести Гетьманщину з-під влади царя, Іван Мазепа в 1704-1705 рр. удався до таємної дипломатії з противниками Москви. Так, зокрема, восени 1705 р. він налагодив зв'язки з польським королем Станіславом Лещинським, якого було обрано 1704 р. тими угрупованнями, що підтримували шведського короля. Через Лещинського український гетьман сподівався встановити стосунки зі Швецією. У 1706 р. Мазепа й справді завдяки посередництву польського короля розпочав таємні зносини зі шведським королем Карлом ХІІ.

                              УКРАЇНСЬКО-ШВЕДСЬКИЙ СОЮЗ

Похід шведського короля на Москву через Україну спонукав українського гетьмана до рішучих дій задля визволення Гетьманщини. Мазепа вирішив об'єднатися зі шведами для війни проти Московії. 24 жовтня 1708 р. Іван Мазепа виїхав на зустріч із Карлом ХІІ. З ним вирушили чотиритисячне військо, генеральна старшина та 7 із 12 полковників. Надвечір 28 жовтня гетьман прибув до шведського табору. Наступного дня відбулася зустріч Мазепи з Карлом ХІІ. 29-30 жовтня 1708 р. між українцями та Карлом ХІІ було укладено договір. Стислий (із 6 пунктів) виклад цього договору містить "Вивід прав України" - політичний документ, з яким 1712 р. Пилип Орлик (генеральний писар за урядування Мазепи, гетьман у вигнанні), обстоюючи права України, звернувся до європейських монархів.

                                                             Договір передбачав:

-Україна має бути незалежною і вільною;

-усі загарбані Московією землі, що колись належали "руському" народові, мають бути повернені Українському князівству;

-шведський король зобов'язаний захищати країну від усіх ворогів і посилати допомогу, коли про це просять гетьман і "стани";

-Мазепа має бути довічним князем України;

-шведський король не має права претендувати на титул князя чи командувача збройних сил князівства;

-для стратегічних потреб шведське військо може займати п'ять українських міст (Стародуб, Мглин, Батурин, Полтаву, Гадяч).

ПРИЄДНАННЯ ЗАПОРОЖЦІВ ДО ШВЕДСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО СОЮЗУ

Щоб якось поліпшити ситуацію, Іван Мазепа прагнув схилити на свій бік Запорозьку Січ, яка тоді ще не пристала до жодної зі сторін. Запорозьке 10-тисячне військо мало славу запеклих вояків, користувалося довірою та пошаною народу й могло стати тією силою, яка допомогла б шведам вийти зі скрути. Це добре розумів і Петро І, який протягом зими 1708 - весни 1709 рр. наполегливо переконував запорожців не підтримувати Мазепу. Січова рада вирішила підтримати Мазепу й перейти на бік шведського короля. 26 березня 8-тисячний загін запорожців, розбивши дорогою підрозділи московської армії, прибув до Диканьки, неподалік Полтави. У Диканьці запорожців вітав Іван Мазепа. Звідти гетьман разом з кошовим отаманом Костем Гордієнком вирушив до Великих Будищ на зустріч із Карлом ХІІ. Зустріч Мазепи, Гордієнка та шведського короля відбулася 27 березня 1709 року.

                                    Зруйнування Чортомлицької Січі

Відповіддю Петра І на приєднання запорожців до Мазепи й Карла було зруйнування Січі. Прямуючи на Січ, війська московського полковника Яковлєва нищили козацькі містечка і села. Було спустошено й містечко Переволочну, де Ворскла зливається з Дніпром. Козацьку залогу, що стояла там, московські вояки вирізали, а флотилію козацьких човнів спалили. Проте захопити і зруйнувати Січ з першої спроби московити не змогли, зазнавши чималих втрат. На допомогу Яковлєву прийшов загін компанійського полковника Гната Ґалаґана. Він добре знав Січ і її околиці та облудно обіцяв січовикам недоторканість. Це й вирішило справу. 14 травня 1709 р. Січ було захоплено. Виконуючи царський наказ, московський полковник стратив усіх полонених, а потім зруйнував січову фортецю, спалив курені й військові будівлі. Гармати, скарб і прапори було вивезено. Зруйнування Січі та жорстока розправа над запорожцями, як і спалення Батурина, мали одну й ту саму мету - поставити українців на коліна.

                             ПОЛТАВСЬКА БИТВА 1709 р.

    Навесні 1709 р. Карл ХІІ відновив воєнні дії. Він вирішив розпочати наступ на Москву. Шлях шведів мав пролягти через Харків і Курськ. Щоб просуватися згідно з планом операції, шведському війську треба було знешкодити добре укріплену Полтаву. Шведська армія підійшла до Полтави наприкінці квітня. Карл ХІІ сподівався взяти місто штурмом або внаслідок переговорів, одначе того не сталося. Тому 1 травня шведське військо змушене було розпочати облогу. Тим часом до міста прибув Петро І з головними силами. 27 червня стався генеральний бій. Він розпочався о 5-й годині ранку атакою шведської піхоти на московські редути (земляні укріплення). Близько 11-ї години битва закінчилася цілковитою поразкою шведів.

Полтавська битва змінила політичну карту Європи. Перемога Петра І висунула Росію на одне з провідних місць тогочасної європейської політики. Міць Швеції та Польщі фактично було підірвано назавжди. Для України ж наслідки Полтавської битви виявилися вкрай несприятливими: російський уряд, що здобув перемогу, став на шлях ще більшого обмеження автономії Гетьманщини

Переглядів: 920 | Додав: slivunchik | Дата: 10.07.2015 | Коментарі (0)

Петро ДОРОШЕНКО в союзі з турками розбив поляків над Бугом

Своє життя та діяльність гетьман України Петро Дорошенко підпорядкував боротьбі за її незалежність. Державний діяч і дипломат, він пройнявся метою вивести свою Вітчизну з руїни, об'єднати її розірвані частини, відновити самостійну Українську державу. На обох сторонах Дніпра він зустрічав визнання, довіру й пошану українського народу.

Три сильні держави того часу — Московія, Річ Посполита, Оттоманська Порта, змагаючись між собою, намагалися завоювати Україну. Розраховуючи використати суперечності між ними, Дорошенко для успішного ведення бойових дій у війні з Польщею звернувся за допомогою до султанської Туреччини. Руйнації, розорення турками й татарами українських міст і сіл, знищення та захоплення в неволю людей обернули прихильне ставлення народу до гетьмана в обурення та прокляття.Політика Дорошенка, його боротьба проти панування чужинців, прагнення об'єднати розділену Україну, відновити Українську державу знаходили розуміння та визнання серед найширших кіл української громадськості. Його підтримували народні маси не тільки Правобережної, а й Лівобережної України, де він набув найширшої популярності. Про це доносили царському уряду московські агенти, повідомляючи, що в церквах молилися за «благочестивого, Богом даного гетьмана Петра». Львівський єпископ Шумлянський, що був гостем у Чигирині, писав: «Дорошенко дуже укріпився, панує вповні й має найвищу любов серед народу — злого не чував я про нього слова.

 
 
 
Переглядів: 555 | Додав: slivunchik | Дата: 05.07.2015 | Коментарі (0)


26 червня Самооборона Кривого Рогу та Інгульська Паланка з волонтерською місією відвідали зону АТО.


Поблизу Артемівська 93-я окрема механізована бригада несе свою військову службу.Тож, волонтери вирушили  до своїх побратимів, зібравши увесь необхідний крам.

Для тих ,хто вперше перетинає лінію мирного життя та майже військового стану цей перехід здається дуже малим.Ось, ти  їдеш.Бачиш селян, а вже за рогом на тебе цілить прихований БТР. Блок-пост і знову перевірка.

Діставшись місця дислокації бойової одиниці наше авто відчуло на собі принади тижневого дощу .Тому на допомогу звісно прийде "Град", а хто ж інший? Ми в АТО.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Звільнившись з полону водяної стихії та українських степових доріг.Починаємо вивантажувати разом з бійцями ті невеликі крихти, які назбирали.Хочеться зазначити, стосовно харчування - хлопці не голодують,але смаколики, які ми підвезли - розійшлись, не встигли ми познайомитись з усіма бійцями.

Як було сказано ,цілий тиждень йшов місцями дощ.Тож на кожну примху природи треба відповідно реагувати,а кращє за все попереджувати.Працювати на випередження наше Міноборони ще не звикло.

Що дуже прикро.Тому іноді необхідні такі речі, які можна придбати в звичайному АТБ. Мова йде про гумові чоботи, чи  "заброди".Держава чомусь впевнена ,що перебувати в затопленому бліндажі це для солдата норма,і взагалі за статутом він має переносити "навантаження" служби.


Ну, а "Пуля" тримісячне цуценя, переживає, а інколи "піджовує" разом з вояками польову кухню.А також підтримує бойовий дух чоловіків.І в майбутньому отримає криворізьку прописку у бійця з позивним "Танк".


Бійці отримують "волонтерку".

Переглядів: 443 | Додав: гайда | Дата: 02.07.2015 | Коментарі (0)

      

Ухвалений Радою Міністрів

ЗАКОН

Про громадянство Української Держави

1) Під громадянством Української Держави розуміється та державно-правна приналежність людини до неї, що надає особі права та обов’язки українського громадянина.


2) Громадянину Української Держави забороняється одночасно бути громадянином чи підданим іншої держави.


3) Уся повнота політичних прав в Українській Державі, в тім числі активне та пасивне право участі в виборах до публічно-правових установ, а також право державної і публічно-громадянської служби, належить тільки громадянам Української Держави, але ж на них упадає й обов’язок дбати всіма силами про добро Української Держави, не жалкуючи для неї навіть свого життя.







Переглядів: 417 | Додав: slivunchik | Дата: 02.07.2015 | Коментарі (0)

11 липня на Черкащину прибуде Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет — предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату. Він освятить храм, що зведений у козацькому краю, в центрі Холодного Яру, на хуторі Буда, неподалік від тисячолітнього дуба Максима Залізняка. на честь святого праведного Петра Калнишевського, - угодника Божого, останнього кошового отамана Запорозької Січі. Все життя — і тоді, коли був простим козаком, і тоді коли встановив своєрідний :орд по часу перебування на виборній посаді кошового Січі, Калнишевський з грозою ворогів Христової віри. Але проти єдиновірців з Московщини, коли на початку червня 1775 року обступили військом Запорозьку Січ, сивочубий кошовий не захотів підняти зброю.

Люті загарбники не оцінили козацьке благородство. За царським велінням Січ було зруйновано: грабуючи припаси, казну й архіви, не пощадили і козацьку церкву. Самого кошового указом цариці Катерини заслано було до Соловецького монастиря, де він років в’язнем без права переписки і спілкування з людьми — у тісному кам’яному Монастирського каземату, а ще два роки — ченцем, добровільно відмовившись від мирського життя після "височайшого помилування". Весь час ув’язнення він ревно молився Богові — двічі на рік відвідуючи під конвоєм монастирську церкву, а решту днів — у своїй похмурій камері.

Кошовому щоденно виділявся 1 карбованець "порційних грошей". Ретельно відкладаючи їх, він придбав для монастиря коштовно оздоблене Євангеліє за 2435 карбованців. Козак, який послужив Вірі спочатку шаблею й булавою, а потім — молитвами ченця, помер на 113-у році життя і похований на монастирській землі холодного острова посеред Білого моря — такого далекого від козацького острова Хортиця на Дніпрі.

 2008 року, у 1020-у річницю Хрещення Київської Русі-України Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату благословив приєднати праведного Петра Багатостраж­дального (Калнишевського) до лику святих, а також благословив будівництво храмів на його честь.

Невдовзі "Вільне козацтво Холодного Яру" виступило з ініціативою побудови першої в Україні церкви Петра Калнишевського у самому серці Холодного Яру. 14 червня 2009 року Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан освятив хрест та місце під побудову цього храму — у Холодному Яру, поруч з тисячолітнім дубом Максима Залізняка. Високопреосвященнішому архиєрею співслужило духовенство Чигиринського благочиння.

23 червня 2012 року хрести храму освятив особисто Патріарх Київський і всієї Руси-України Філа­рет. Тепер же він пообіцяв прибути до Холодного Яру у переддень вшанування Святих Петра і Павла, коли від дня народження Петра Калнишевського, якому присвячено храм, виповниться 325 років.

Знаково, що цьогоріч виповнюється ще й 250 років від часу повторного обрання Петра Калнишевського кошовим отаманом Запорозької Січі. Він став останнім її кошовим — через 10 років, 1775 року московські війська підло зруйнували Січ. Тобто, цьогоріч ще один ювілей, цього разу сумний — 240 років від часу руйнації Запорозької Січі.

Церква Петра Калнишевського, зведена у Холодному Яру, гордо тримає на своїх куполах хрести, які майстри зробили такими, що "виростають" з тризубів — як символ того, що в Україні КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ!

Олег ОСТРОВСЬКИЙ

Переглядів: 393 | Додав: slivunchik | Дата: 25.06.2015 | Коментарі (0)

Роман-Борис Мстиславич (Роман І Великий; хресне ім'я — Борис; бл. 1152, м. Переяслав, тепер Переяслав-Хмельницький —19.06.1205, під Завихвостом, тепер Польща) — державний діяч і полководець, князь новгородський (1168—1170), володимирський (1170—1187, 1188—1205), галицький (1187—1188, 1199—1205) і великий князь київський (1203.—1205).

Походить з династії Рюриковичів. Роман Мстиславич — син великого князя київского Мстислава Ізяславича та Агнеси, дочки польського князя Болеслава ІІІ Кривоустого. Засновник Галицько-Волинського князівства і патріарх тамтешнього правлячого роду. Вважався сучасниками наймогутнішим з усіх руських князів кін. ХІІ — поч. ХІІІ ст., за що був прозваний Великим.

Дитячі та юнацькі роки Роман провів на Волині. При батьковому дворі у цей період перебував відомий книжник київський митрополит Климент Смолятич. Цей освічений патріарх, ймовірно, вплинув на формування світогляду княжича. У 1168—1170 рр. Роман Мстиславич правив у Новгородському князівстві. Після смерті Мстислава Ізяславича волинські землі були поділені між його синами: Роман Мстиславич одержав Володимир-Волинський, Всеволод — Белз, Святослав — Червен, Володимир — Берестя. Невдовзі, завдяки своїм особистим якостям, Роману Мстиславичу вдалося домогтися домінуючого впливу в усіх волинських землях. По смерті останнього галицького князя з династії Ростиславичів — Володимира, сина Ярослава Осмомисла, приєднав Галичину до Волині (1199), створивши Галицько-Волинську державу. Намагаючись зміцнити князівську владу, вів гостру боротьбу з непокірними боярами за підтримки міщанства.

Роман Мстиславич прославився як полководець, відзначався особистою хоробрістю. Організував ряд походів проти ятвягів, у двох походах 1201—1202 і 1203—1204 pp. його війська розбили половців та визволили чимало бранців. Завершенням його успіхів було здобуття Києва та включення його у сферу своїх впливів (у 1203—1205 рр. фактично був великим київським князем). Роман загинув влітку 1205 р. у битві під Завихостом. Сучасний Роману Мстиславичу польський літописець, оцінюючи його заслуги у справі об’єднання більшості руських земель, шанобливо називає його «самодержцем усієї Русі», «царем у Руській землі», «великим князем».

Продовжуючи династичну політику давньоруських князів, Роман Мстиславич видав свою дочку Соломію за польського князя Святополка Великого.

джерело:http://www.ukrainians-world.org.ua/people/

Докладніше:http://ingulskapalanka.at.ua/publ/1-1-0-8#

Переглядів: 464 | Додав: slivunchik | Дата: 25.06.2015 | Коментарі (0)

ГОНТА (ЛЮТИЙ-ЛЮТЕНКО Іван Макарович)
Народився 24 червня 1897 р. в Капустянському лісництві коло с. Товмача, що на Звенигородщині. Закінчив чотирикласну земську школу, згодом курси Паршина в Москві. Окрім диплому за 6 гімназійних класів, отримав із Московського учбового округу привітання як найкращий студент із математики. На фронті був приділений до 8-го Московського гренадерського полку. Закінчив Омську школу прапорщиків. Лютневу революцію зустрів на посаді помічника командира 12-ї роти 290-го полку, що дислокувався в Черкасах. У 1918 р. брав участь у боях проти більшовиків, зокрема коло станцій Гребінки та Бобринської (нині ст. ім. Тараса Шевченка). За Директорії Лютий-Лютенко був призначений командиром 25-го Черкаського куреня, що дислокувався у Смілі. Служив у Запорізькій дивізії під командою Олександра Загродського. З 1919 р. - в повстансько-партизанському русі, отаман партизанського загону на Звенигородщині. Загін 500 - 800 козаків і старшин 16. Військове звання - сотник 17.
Обраний Головним отаманом Холодного Яру на нараді в с. Матвіївці наприкінці жовтня або в листопаді 1920 року 18. Бойові дії продовжував до осені 1922 р. В березні 1923 р. емігрував до Польщі. В с. Іванцевичах на Поліссі заснував Український еміграційний комітет, який розгорнув бурхливу культурницьку діяльність: ним були створені український хор, самодіяльний театр, українська школа... В м. Володаві-Підляській очолив Союз українських кооперативів. У м. Холмі був директором Кооперативного Союзу. На цій та на попередній посаді виявив себе талановитим підприємцем та щедрим меценатом української справи.
Під час Другої світової війни допомагав військовополоненим Червоної армії, зрозуміло, землякам, багато з них - за його протекцією - було звільнено з концтаборів. 4 червня 1942 р. заарештований гестапівцями. Відбув півроку тюрми в м. Любліні. Жив у м. Мюнхені (Німеччина), згодом - у м. Рабаті (Марокко, 1951 - 1957), пізніше - в США 19. Автор книги "Вогонь з Холодного Яру" (1986, Детройт). Помер у США 19 березня 1989 року. Похований на українському цвинтарі у Бавдн-Бруці 20.

Переглядів: 622 | Додав: slivunchik | Дата: 23.06.2015 | Коментарі (0)

Перший універсал Української Центральної ради — перший державно-політичний акт, універсал Центральної ради, що проголосив автономію України. Прийнятий 10 (23) червня 1917 року в Києві. Повна назва — Універсал Української Центральної Ради до українського народу, на Україні й по-за Україною сущого.

Наприкінці травня Центральна Рада вислала до Петрограду делегацію на чолі з В.Винниченком,М.Ковалевським. Делегація домагалася українізації війська,адміністрації, шкільництва, а також щоб Тимчасовий уряд Росії висловив своє принципове ставлення до можливості надання автономії України. У відповідь на відмову Тимчасового уряду Центральна Рада видала свій Перший Універсал, ухвалений 10 червня (23 червня за новим стилем) та проголошений на Другому Військовому з'їзді. У ньому заявлялося:
Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії, не розриваючи з державою російською, хай народ український на своїй Землі має право сам порядкувати своїм життям. Хай порядок і лад на Вкраїні дають — вибрані вселюдним, рівним, прямим і тайним голосуванням Всенародні Українські Збори (Сейм). Всі закони, що повинні дати той лад тут у нас, на Вкраїні, мають право видавати тільки наші Українські Збори.
 
В Універсалі наголошувалось, що Центральна Рада буде «творити новий лад вільної автономної України.

ДЖЕРЕЛО:https://uk.wikipedia.org/

ДОКЛАДНІШЕ НА ТЕМУ УНР http://ingulskapalanka.at.ua/blog

Переглядів: 493 | Додав: slivunchik | Дата: 23.06.2015 | Коментарі (0)

22 червня 1941 р. гітлерівська Німеччина напала на Радянський Союз. її союзниками виступили Фінляндія, Угорщина, Румунія, Італія, Словаччина.

22 червня 1941 року поставило хрест на злочинних домовленостях Гітлера і Сталіна, але не на випробуваннях для українців.

За планом "Ост" німці мали намір виселити з України мільйони людей, заселивши її німецькими колоністами. Частину українських земель передбачалося передати союзникам.

Причини поразок радянських військ

Історичні реалії свідчать про те, що напередодні нападу Німеччини Радянський Союз володів об'єктивними передумовами для належної відсічі агресору. СРСР мав потужний воєнно-економічний потенціал і планував вести можливу війну на ворожій території і "малою кров'ю". Причини тяжких поразок у 1941 р. криються не в слабкості СРСР, а в негативних явищах, властивих тогочасному режиму. Серед них варто зазначити такі:

- неукомплектованість Червоної армії кваліфікованими командирськими кадрами (під час репресій було знищено 20% командного складу Червоної армії). На початку 1941 р. лише 7% командного складу мали вищу освіту. Гітлер глузливо називав Червону армію "глиняним колосом без голови";

- незавершеність заходів по зміцненню західних кордонів, небоєздатність частин Червоної армії (Сталін боявся спровокувати напад Німеччини

В умовах воєнно-політичної кризи сталінський режим здійснював керівництво країною своїми репресивними, тоталітарними методами. Про це свідчать надзвичайно жорстокі накази Сталіна №270 від 16 серпня 1941 р. і №227 від 28 липня 1942 р. "Ні кроку назад", які нерідко прирікали на загибель цілі з'єднання.

Евакуація

Відсутність завчасно складених планів евакуації (адже воювати збиралися на "чужій території") внесла, особливо в перші тижні війни, дезорганізацію в евакуаційні процеси.

З України було евакуйовано на схід: понад 550 підприємств, майно радгоспів, колгоспів (зокрема понад 5 млн. голів худоби), Академію наук України, культурно-освітні заклади, понад 3,5 млн. робітників, селян і службовців.

    Усе, що не можна було вивезти, підлягало знищенню.

В Днiпропетровську було підірвано хлiбокомбiнат разом з робiтниками. В Одесi при відступі Червоної Армії затопили приморськi квартали разом з жителями, а ранених червоноармiйцiв скинули в море разом з санітарними машинами.
З Харкова вивезли представників iнтелiґенцiї - щоб спалити в закритому будинку. В Уманi живими замуровували людей в льоху.
Такі приклади можна множити. І все це робили не нацисти, а комуністи при відступі, точніше, при втечі від супротивника.
Ось чому можна і доцільно говорити не лише про злочини та репресiї нацистської окупацiї (як це робиться зазвичай), а й про злочини комуністичного режиму щодо своїх власних громадян.

Остаточна окупація України

 У червні 1942 р. німецькі війська великими танковими з'єднаннями за підтримки авіації почали навальний наступ на воронезькому напрямку. Наслідком цього був прорив фронту вглиб на 200-400 км протяжністю 600-650 км.

 22 липня 1942 р. після захоплення м.Свердловська Ворошилоградської області гітлерівці остаточно окупували всю територію Української PCP.Що робив в тому кривавому червні сам "батько народів", ще належить дізнатись,
хоча сьогодні вже багато здавалося б неймовірного ми знаємо. Наприклад, підтверджено, що шокований наступом нацистів, Сталін був готовий запропонувати Гітлеру новий варіант Брестського миру: Вячеслав Молотов під час зустрічі з болгарським послом звернувся до нього з проханням передати в Берлін пропозицію припинити бойові дії.Натомість Сталін був готовий віддати нацистам Україну і Білорусію. Одначе в той момент, з огляду на військові успіхи, Гітлер відкинув ці пропозиції.

Україна в роки німецької окупації.

1. Захопивши Україну, німці розчленували її на окремі частини: - Буковина, Одеська та Ізмаїльська області, частина Вінницької та Миколаївської областей були віддані Румунії. Ці землі отримали назву "Трансністрія";

- Галичина разом з польськими територіями ввійшла до складу окремого генерал-губернаторства;

 - більшість українських земель увійшла до складу Рейхскомісаріату "Україна" на чолі з фанатичним нацистом, катом українського народу Е.Кохом. Це адміністративне утворення включало 63,6% всієї території України;o прифронтові області (Чернігівська, Сумська, Харківська області, Донбас) підпорядковувалися військовому командуванню.

2. Відповідно до "теорії расової винятковості німецької нації" українці підлягали масовому знищенню. Справжній геноцид здійснювався проти єврейського народу.

Україна вкрилася концтаборами, тюрмами, гето. Практично в кожному українському місті був свій "Бабин Яр": за роки окутті в Бабиному Яру в Києві загинуло понад 220 тис, в Дробицькому Яру в Харкові - понад 60 тис, в Янівському концтаборі у Львові - понад 160 тис осіб. Переважно це були українські громадяни єврейської національності. А всього в Україні в період окупації було вбито 3,9 млн. мирного населення і 1,3 млн. військовополонених.

3. Гітлерівці грабували матеріальні і людські ресурси України. До Німеччини вивозилися продовольство, обладнання, сировина, коштовності, чорнозем, а також робоча сила. З України на примусові роботи до Німеччини було вивезено 2,4 млн. чоловік.

 Щоб забезпечити більш "ефективну" експлуатацію українського села, німці зберегли колгоспи.

4. Обмежувалися постачання міст продовольством, медичне обслуговування, освіта. Українці перетворювалися на людей "третього сорту".

 Таким чином, окупаційний режим відзначався винятковою жорстокістю. Але він виявився неефективним, бо не забезпечив покори українського народу. Навпаки, нацистський "новий порядок" викликав масовий рух Опору в Україні.

 Джерело http://pidruchniki.com/, http://nazarbo.blogspot.com/

https://www.youtube.com/watch?v=Nza4y97G7RE&list=PLiiI1p7gzKeNEiRnO6BZRSDGhF3Xk8qPy

Переглядів: 1379 | Додав: slivunchik | Дата: 21.06.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 »