Головна » 2015 » Червень » 9 » ІНГУЛЬСЬКА ПАЛАНКА ПРИЙНЯЛА УЧАСТЬ У ВШАНОВУВАНІ 100-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКИХ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ
20:47
ІНГУЛЬСЬКА ПАЛАНКА ПРИЙНЯЛА УЧАСТЬ У ВШАНОВУВАНІ 100-РІЧЧЯ УКРАЇНСЬКИХ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ


 

Цього року (2015) 3 травня країна відзначала 100-річчя перемоги Українських Січових Стрільців у битві з москалями на горі Маківці Сколівський район Львівська область. Указом Президента були призначені ряд подій з вшанування памяті героїв. Козаки Інгульської Паланки Війська Запорозького Низового Бурка Станіслав, Галіченко Анатолій, Забояк Олег,  Зелений Тарас, Умриш Василь разом Криворізькою Просвітою прийняли участь у згаданих подіях з 2-го по 5-е травня. Вирушили потягом 1-го травня і 2-го в 15-й годині нас зустрів Андрій Богданович Стащишин – член Львівської організації Спілки офіцерів України. Ввечері відвідали Личаківське кладовище, на якому поховно багато видатних патріотів України, в тому числі останні поховання Героїв Небесної Сотні та учасників АТО.

            3-го травня зранку о шостій годині автобусами Львівської ОДА (нам були заброньовані місця)  рушили до підніжжя гори Маківка (120 км від Львова). Потім пішки піднялися на вершину гори 4,5 км – де розташований Меморіал і цвинтар полеглих Січових Стрільців і де власне відбувалися події з вшанування пам’яті. О 12:00 Святі Отці розпочали молебень за упокій душ загиблих, потім були промови виступаючих, які часто проводили паралелі з теперешнім часом і наголосом на те, що москаль – це наш споконвічний ворог, і сьогодні, як і 100 років тому, кращі сини і доньки кладуть свої голови на вівтар УКРАЇНИ, за її СВОБОДУ і НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. Приймали участь у цьому заході орієнтовно 3,5-4 тис. патріотів України, серед яких переважна кількість була молодь. Закінчився захід імпровізованим збройним зіткненням  між українськими та московськими військами. Дуже багато отримали позитивних вражень цього дня, місцеві люди були приємно здивовані присутністю Криворізької делегації, багато випадкових людей намагалися з нами зфотографуватися і навіть Голова ОДА і Керівництво Львівської Спілки Офіцерів України зробили з нами фото на згадку.

            4-го травня була спланована подорож на екскурсію до міста Самбір та села Великих Українців Кульчиці. Тут народилися Гетьман Українського Козацтва – Петро Конашевич-Сагайдачний (коли нар. Невідомо – помер 20 квітня 1622р.) «… який проміняв жінку на тютюн та люльку,… необачний», та Франц –Юрій Кульчицький (Шелестович), який прославися тим що навчив Європу пити каву, відкривши першу кав’ярню у Відні у 1683 році. Самбір – гарне районне містечко з найбільшим грекокатолицьким храмом в світі (він ще не добудований і не є чинним) друга «визначна» споруда  - тюрма для «малолєток» де відбував своє перше покарання наш бувший гарант –вікторфьодорич, який доречі, коли заступив на своє президенство відвідав цей заклад – турне «по мєстам баєвой слави».

            5-го травня зранку відвідали Янівське кладовище. На ньому знаходиться велике поховання закатованих мирних жителів Львова, які були заарештовані з приходом перших асвабадітєлєй в 1939 році і замордовані у 41 році коли війська КГБ відступали з приходом гітлерівської Німеччини  та Музей-квартиру Генерала-Хорунжого Української Повстанської Арміїї Романа Шухевича (Тараса Чупринки) в Білогорщі, де він і був вбитий кгб-шними військами в 1951році.  О 15-й годині відбули у Кривий Ріг.

 

Переглядів: 370 | Додав: slivunchik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar