Головна » 2015 » Серпень » 23 » Як багато він значить: Вражаючі факти про державний прапор України.
21:00
Як багато він значить: Вражаючі факти про державний прапор України.

Після “Революції гідності” це свято набуло для українців набагато глибшого змісту. Ми всі пам’ятаємо, що саме під час Революції наш прапор став трендом, як зараз модно говорити. Про це пише видання Обозреватель, повідомляють Патріоти України.

З ним ми захищали барикади на Майдані, ним вкривали тіла героїв Небесної сотні, за цей прапор окупанти вбивали патріотів в Криму та на Донбасі. Під цим прапором футбольні фанати виконували всесвітньо відомий хіт про Путіна. Мости, будинки, паркани, стіни, навіть ціла набережна – все було розмальоване в кольори національного прапора.

Стрічки на автомобілях, футболки, браслети, численні аксесуари – всю країну розфарбували в синьо-жовті кольори. До свята пропонуємо вам самі незвичайні факти, які пов’язані з прапором України.

1. Український прапор не завжди був жовто-синім. Свого часу він був і червоним, і малиновим, і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила жовто-синій прапор. Навіть після остаточного затвердження кольорів в 1991 році тривали і досі точаться суперечки про те, яким має бути прапор – синьо-жовтим, чи жовто-синім.

2. У позаминулому столітті жовто-синій прапор вже встиг стати національним. У 1848 році українці Галичини використовували синьо-жовтий прапор, як національний.

3. Китаянка просила Президента України поміняти колір прапора. Існує чутка про розмову Леоніда Кравчука з китайською художницею Мао Мао в 1992 році. Китаянка нібито дуже просила Кравчука якнайшвидше поміняти розташування кольорів.

Таке прохання вона обґрунтувала тим, що Україна як країна утворилася зовсім недавно і національна символіка ще не змінилася. Мао стверджувала, що таке поєднання кольорів принесе багато нещастя і бід молодій державі. Крім того, вона напророкувала розвал України.

4. Колірна гамма прапора існує вже тисячі років. Появу жовто-синіх кольорів пов’язують з Великим переселенням народів, яке відбувалося 3000 років до н.е. А козаки у XVIII столітті часто використовували жовтий і синій кольори в одязі і обладунках.

5. Колір українського прапора нібито означає нещастя. У Китаї існує так звана “Книга Змін”, яка включає в себе позначення деяких комбінацій кольорів. У цій книзі поєднання жовтого і синього (коли синій над жовтим) означає біду. А ось якщо кольори розміщені навпаки – благополуччя.

6. Золото-блакитну символіку три тисячоліття до н.е. тому принесли з собою трипільці за часів переселення народів із Північного Причорномор’я. Та гілка, яка переселилася, приміром, в Індію, зберегла це колірне поєднання до нинішніх днів. Поєднання жовтого і синього досі є в Індії найпопулярнішим. При цьому жовтий колір домінує над синім.

7. Князь Данило Галицький, засновуючи місто Львів (перша згадка в літописах – 1256) названий на честь свого сина Лева, подарував жителям герб із золотим левом на синьому тлі. Це говорить про те, що Україні властиво поєднання синього і жовтого.

8. Найбільший український прапор, який був намальований, з’явився в Києві в червні 2014 року. Волонтери на Оболонській набережній розмальовували величезну ділянку бетонного схилу набережної в кольори прапора України. В акції взяли участь тисячі киян.

9. І цікавий факт. Кольори спортивної форми збірних України та Швеції практично однакові. Це часто призводило до курйозів у вболівальників, коли українці вболівали за шведів, а шведи – за українців. А братання фанатів Швеції та України особливо яскраво відбувалося під час Євро-2012, адже саме в Києві проводила матчі групового турніру збірна Швеції.

Переглядів: 748 | Додав: slivunchik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar