Головна » 2015 » Липень » 22

   Остання битва Святослава з візантійцями відбулося 22 липня. Руси атакували першими і потіснили противника, але були зупинені кавалерією, предводительствуемой самим імператором. Щоб виманити русів подалі від стін, Цимісхій пішов на хитрість. Частина візантійського війська під чолі з патрикием Романом і столоначальником Петром стала відступати. Коли руси стали переслідувати відступаючих, загін візантійців під командуванням Варди Склира відрізав їх від стін Доростоля. Лише з великими втратами Святослав зміг пробитися назад у фортецю.

За даними Лева Диякона, військо Святослава втратило 15 тисяч убитих, візантійців ж загинуло тільки 350 чоловік, хоча багато було поранено.

Візантійці розуміли, що штурм Доростоля буде коштувати великих жертв, так само як і продовження облоги, під час якої облягали, як і обложені, жорстоко страждали від хвороб. Цимісхій уклав з Святославом світ, безперешкодно пропустивши військо і човни русів на батьківщину і навіть забезпечивши їх харчами на дорогу: по дві міри хліба на людину. Руси були оголошені «союзниками та друзями» Візантії і отримали право безперешкодно торгувати в Константинополі. Лев Диякон повідомляє, що хліб був виданий 22 тисячам воїнів. Можна припустити, що під час облоги Доростоля в боях з візантійцями і від хвороб загинуло близько 8 тисяч русічив.

Докладніше:http://ingulskapalanka.at.ua/publ/000/1-1-0-11

Переглядів: 819 | Додав: slivunchik | Дата: 22.07.2015 | Коментарі (0)